luni, 3 noiembrie 2014

Procesor Intel Core i7, Cooler, Benchmark

Procesor Intel Core i7-4790, schimbarea coolerului box cu altul mai capabil si benchmark-uri


Salut !

Ne-am gandit sa va facem cunostinta cu noul nostru prieten Procesor Intel Core i7-4790, 3.6GHz, Haswell, 8MB, Socket 1150 pe care il testam de 2 luni si de care ne declaram multumiti.





Procesor Intel Core i7: Pasta Pe Procesor
Pasta Pe Procesor

De la inceput vrem sa va anuntan ca singura diferenta intre varianta acestui procesor Intel Core i7-4790 si varianta Procesor Intel Core i7-4790K, 4.0GHz, Haswell, 8MB, Socket 1150 este ca acesta vine overclocked din fabrica iar diferenta de pret de 150 pana la 200 RON nu este justificata.

Am luat acest Procesor Intel Core i7-4790, 3.6GHz, Haswell, 8MB, Socket 1150 asa cum vine el in cutie si l-am montat si surpriza el chiar se duce singur in 4.0GHz fara sa umblam noi la el in vreun fel. Am preferat ca de 150 RON sa ii luam “cadou” acestui procesor un cooler pe masura, greutatea acestui cadou fiind de 875 Grame ceea ce spune multe despre un cooler, el fiind prietenul foarte bun al acestui procesor Intel pe numele lui Cooler CPU Zalman CNPS14X.





Radiator (cooler)
Radiator (cooler)

Am decis sa schimbam cooler-ul cu care a venit Procesorul Intel Core i7-4790, 3.6GHz, Haswell, 8MB, Socket 1150(l-am cumparat “box”- adica procesor cu tot cu cooler)





Procesor Intel Core i7 - Procesorul Cu Coolerul Original
Procesorul Cu Coolerul Original

cu Zalman CNPS14X in urma cu cateva zile. Cred ca aceasta decizie a fost una dintre cele mai bune luate pana acum deoarece acest procesor se transforma cu o racire puternica. Singurul dezavantaj la acest cooler este procedura si timpul de montaj si desi recunoastem ca este prima oara cand montam acest tip de cooler in nici un caz nu ne asteptam ca montajul sa dureze 1 ora si jumatate. Datorita marimii si greutatii acestui cooler el vine cu un suport care are prindere si pe spatele placii de baza. Dimensiunile sunt : Dimensiunea radiatorului (L x l x G)(mm) : 140 x 126 x 159.3 si evident greutatea de 875 Grame.





Procesor Intel Core i7 - Placa Cu Coolerul Nou
Placa Cu Coolerul Nou

Noi l-am montat intr-o Carcasa Game Daemon 5001, Mid Tower, despre care putem zice ca are un raport calitate-pret foarte bun si un design placut iar functionalitatea carcasei este buna.
INAINTE:





Intel Core i7 - Calculatorul deschis cu coolerul original
Calculatorul deschis cu coolerul original

DUPA:





Procesor Intel Core i7-4790 - Caclculator deschis cu coolerul nou instalat
Caclculator deschis cu coolerul nou instalat

Inca un avantaj al acestui cooler este ca pe radiator se pot monta 2 ventilatoare aditionale de 140mm. Aaa si era sa uitam acest cooler imens este mult mai silentios decat cel stock.

O imbunatatire drastica a temperaturii nu se observa atunci cand procesorul este in idle, diferenta intre Zalman CNPS14X si cel stock este doar de 1 grad Celsius in idle (adica temp cu cooler stock in idle este de 31 grade iar cu Zalman este de 29-30 grade ) dar diferenta in testele de bench-mark la temperatura este de 12 grade Celsius ! ( adica in benchmark test cu coolerul stock procesorul a atins o temp max de 70 de grade celsius iar cu cooler-ul Zalman CNPS14X o temperatura maxima de 58 grade Celsius) noi spunem ca este mai mult decat drastica :)

Dorim sa va aratam diferenta dintre procesorul nostru cu o racire adecvata si benchmark





Benchmark cu procesorul intel i7 si cooler capabil
Benchmark

Din cate se poate observa diferenta dintre procesorul nostru ( trecut cu rosu in tabel ) si un procesor identic este de 6 ms. Testul a fost efectuat cu programul Prime95 iar datele de benchmark sunt luate de pe site-ul lor Mersenne Benchmarks . Stim ca poate pentru noi ca si oameni 6 ms nu este mult sau suntem tentati sa ne gandim ca aceasta diferenta este prea mica pentru a fi remarcata dar ea este de fapt mare si conteaza atunci cand avem multiple aplicatii deschise sau un joc care solicita procesorul.

De mentionat ca o racire puternica mentine in stare buna de functionare procesorul o durata mai mare de timp si de asemenea permite si un overclock efectuat in siguranta. Cand spunem OC ne referim la ceva foarte fin astfel incat sa nu punem in pericol procesorul.

Dorim de asemenea sa va anuntam si rezultatul testului : TortureTEST efectuat cu programul PRIME95 si el este :

10 HOURS OF TESTING / 392 TESTS = 0 ERRORS , 0 WARNINGS.

Dorim sa incheiem acest articol si cu o veste sa ii spunem nu atat de buna : jocurile si aplicatiile in prezent nu stiu sa profice de potentialul acestui procesor si de minutata lui Hyper-Threading Technology care creeaza nuclee logice pe ficare nucleu fizic dar mai multe despre aceasta tehnologie in urmatorul articol.

Asteptam cu interes creatorii de jocuri si aplicatii sa puna acest procesor la munca pentru ca momentan el cam ” doarme ” :)


Procesor Intel Core i7, Cooler, Benchmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu